Sjölejon


"Den japanska rasen av det sydliga sjölejonet (Zalophus californianus japonicus) var helt inskränkt till Japanska sjön, över 8 000 km från de närmaste sjölejonkolonierna i Kalifornien. Ännu 1951 fanns en liten flock på 50 – 60 sjölejon kring Takeshima, ett klippigt skär ute på öppna havet mellan Japan och Korea, men Takeshima ockuperades efter 1950 av militären, och sedan dess har djuren inte setts till någonstans. Rasen är nu troligen utdöd."

Curry-Lindahl, Låt dem leva. 1973

Sjölejonen har fått sitt namn av de antydningar till manbildning som hannarna har. Likheten med lejonet ligger då nära till hands.

Det finns fem arter av sjölejon. De tillhör gruppen öronsälar (Fam. Otariidae). De fem arterna är fördelade på fyra släkten och heter: kaliforniasjölejon (Zalophus californianus), nordligt sjölejon (Eumetopias jubata), sydamerikanskt sjölejon (Otaria byronia), australiskt sjölejon (Neophoca cinerea) och nyzeeländskt sjölejon (Neophoca hookeri).

Som man delvis kan ana sig till av namnen på sjölejonen förekommer de längs kusterna i norra delen av Stilla havet, i de södra delarna av Sydamerika och utmed delar av Australiens och Nya Zeelands kuster.

Sjölejon

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2020-05-18 13:16:36, av hej

vad sorgligt.. T^T

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Säldjur - För dig som vill lära dig mer om säldjur