Hawaiimunksäl


Hawaiimunksälen (Monachus schauinslandi) förekommer, som namnet anger, endast vid småöarna runt Hawaii i den tropiska delen av Stilla havet. Förnärvarande fortplantar den sig vid fem små obebodda atollöar. Den föredrar att hålla till vid sandstränder framför klippor. Den viktigaste födan tycks vara ål och bläckfisk.

Ungarna föds från sent i december fram till slutet av juni eller början av juli, med en topp i april och maj. Parningen har rapporterats försiggå i vattnet, och inträffar efter det att ungarna avvänjs vid fem veckors ålder. Livslängden uppskattas med 25 till 30 år.

Hajarnas predation på dessa sälar har ansetts vara den viktigaste orsaken till tillbakagången hos åtminstone ett par av de lokala bestånden, men eftersom hajar troligen alltid funnits i så sälarnas miljö kan detta förhållande knappast vara den primära anledningen till tillbakagången. Alla hot tillsammans slår mycket hård mot arten. Den är nästan utrotad vid Hawaiis huvudöar. För att skydda arten har olika skyddsområden inrättats.

Hawaiimunksäl

Skriv en kommentar

Säldjur - För dig som vill lära dig mer om säldjur